Home Blog Dét skal du vide om aktier

Dét skal du vide om aktier

Dét skal du vide om aktier

Hvis du aldrig har handlet aktier før, virker aktiemarkedet sandsynligvis en smule uoverskueligt. Heldigvis tager det ikke lang tid for dig at sætte dig ind i, hvordan du navigerer markedet. Nedenfor besvarer vi de mest almene spørgsmål, der relaterer sig til aktiehandel.

Hvad er en aktie?  

En aktie er kort fortalt et ejerbevis på en vis andel af et selskab. Når du er aktionær, ejer du derfor en lille del af dét selskab, som du har aktier i. Den mest kendte aktiebørs befinder sig på Wall Street i New York, men stort set alle lande har børser, hvor der handles aktier. Aktiers priser bestemmes altid af udbud og efterspørgsel.

Hvilke former for aktier findes der?

Der findes grundlæggende set fire forskellige former for aktier: De cykliske aktier, den defensive aktie, vækstaktien og valueaktien.

Den cykliske aktie er den mest følsomme af de fire. Cykliske aktier påvirkes nemt af samfundets økonomi, og derfor kan du, når du investerer i cykliske aktier, både være heldig og se en stor værdistigning på kort tid og miste mange penge, hvis du køber på det forkerte tidspunkt.

Den defensive aktie er populær blandt folk, der ikke før har handlet aktier, fordi disse aktier knytter sig til alle tider nødvendige produkter, som vi har brug for, uanset hvordan samfundsøkonomien ser ud.

Vækstaktien er en aktie, som der forventes høj vækst af på kort tid. Og valueaktien er karakteriseret ved, at den altid er billigt prissat, fordi den udbydes i virksomheder, der har dårlige vækstudsigter.

Hvilken aktietype, der er rigtig for dig, afhænger i høj grad af dine forventninger.

Hvilke aktier skal jeg købe?

Du kan købe aktier i langt de fleste virksomheder. Mange mennesker vælger i dag at købe deres aktier i den kinesiske bilproducent Nio. En Nio aktie varierer i pris, alt efter hvornår du køber den, men købsprocessen er altid den samme.

Du kan dog sagtens købe mange andre slags aktier end kun Nio aktier. Nio aktier er nemlig kun én ud af rig mange forskellige aktier.

Hvordan køber jeg aktier?

Hvis du har besluttet dig for at blive aktionær, skal du først og fremmest have valgt en handelsplatform. Når du har fundet den rette platform, skal du oprette en konto, sætte penge ind på kontoen og bruge søgefeltet til at finde aktier i Nio. Når du har fundet aktierne og besluttet dig for, hvor mange aktier du vil have, er du klar til at købe. Processen tager kun et øjeblik. Husk dertil, at du sagtens kan have aktier i flere forskellige virksomheder på én gang.